İşaret Dili Kursu Eğitimi; süresi, katılım şartları, eğitim tarihleri hakkında bilgiler içerir.
Türk İşaret Dili Kursu
Bu alanda çalışacak bireylerin mesleki yeterlikleri almalarını sağlayan eğitim programıdır. Yeni hazırlanan mevzuata göre tüm kurum ve kuruluşlarda işaret dili bilen personel bulundurmak ve çalıştırma zorunluluğunun getirilmektedir. İşitme engelli insanların da toplumuzda engelsiz bir hayat sürdürülmesine bir birey olarak katkı sağlamak için işaret dili kursları düzenlenmektedir. Son dönemde ülkemizde de engelli insanlar için benzer uygulamalar başlamıştır. Bu uygulamalardan bir tanesi de işitme engelli kişilerin toplumda kolay iletişim kurmalarının sağlanmasıdır. Tüm dünyada gelişmiş ülkeler engelli bireylere her türlü hizmeti sunmakta ve bu amaçla belli standartlar hazırlamışlardır. Bu amaçla kurumlarda çalışan belli sayıdaki personelin işitme engeli kişilerle iletişim kurabilmesi ve bu kişilere hizmet sunabilmesi için işaret dilini bilmesi istenmektedir. Kurumumuz da bu amaçla İşaret Dili eğitim programı kursları düzenlemektedir. İşaret dili programına herhangi bir iş yerinde çalışanlar veya çalışmayı düşünen herkes katılabilir. İşaret Dili Eğitimleri iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Temel İşaret Dili Eğitimi ve İşaret Dili Öğreticisi ve Tercümanı Eğitimi olarak iki aşamalı yapılan eğitim için birinci seviyeyi tamamlayan kişiler ikinci seviye eğitimlerine katılabilmektedirler. Ancak ikinci seviye eğitimleri için en az ön lisan mezunu olma şartı bulunmaktadır.
Türk İşaret Dili Eğitim Kursuna Kimler Katılmalıdır;
Okuma yazma bilmek ve işitme engellilerle iletişim kurabilecek bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak kursa katılmak için yeterlidir.
İşitme Engelliler İle İletişim Kurmak İsteyenler;
Ülkemizde 3.5 Milyon işitme engelli vatandaşımız yaşıyor. Bu dili öğrenerek onların hayatına dokunmak istemez misiniz? İşaret Dili öğrenerek işitme kaybı olan bireyler ile iletişim kurabilirsiniz.
Memur Olmak İsteyenler
Adliyelerde Bilirkişi Olarak Çalışmak İsteyenler
Yeminli İşaret Dili Tercümanı Olmak İsteyenler
Tv, Konferans Ve Toplantılarda Tercümanlık Yapmak İsteyenler
Öğretmen Olmak isteyen herkes
İşaret Dili Kursu Eğitim Programının İçeriği
İşaret Dili Kursunun Eğitim Süresi
Eğitim süresi 120 saat olarak planlanmıştır. Eğitimi tamamlayan bireyler Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Sertifika almaya hak kazanır. Eğitimi herhangi bir nedenle tamamlayamayan kursiyer tamamladığı saatleri ve dersleri içeren Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu katılım belgesi almaya hak kazanır.
İşaret Dili Kursu İstihdam Alanları
İşaret Dili Kursu Sertifikası
Eğitimin sonucunda kurs merkezimizde Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri gözetiminde yapılacak olan sertifika sınavına katılan ve kursiyerler 100 puan üzerinden 45 puan ve üzeri puanlar aldığında başarılı olarak sayılır, ve hazırlanan sertifikalar Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylandıktan sonra kursiyerlere teslim edilir. Sertifikanın kursiyere teslim tarihi 7 iş gününü aşmamaktadır.
İşaret Dili Kursu Sertifikasının Geçerliliği
Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine göre İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.
Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.
Ayrıca yurtdışında geçerliliği bulunmaktadır. Kursa kayıt sırasında yurtdışında da kullanmak istediğinizi belirtmeniz durumunda kurumumuz aracılığı ile Apostil işlemleriniz tarafımızdan yapılacaktır.
Kurumumuz sektördeki çalışmalarıyla 2012 yılından itibaren sektörde olan kurucu müdürümüz öncülüğünde hem devlet üniversiteleri ile işbirliği yapmış hem de T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğine uygun bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.
Anka Mesleki Eğitim Kurumu, 5580 Sayılı özel Öğretim Kurumları kanunu kapsamında 2012 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı uzman, yaratıcı ve yeniliklere açık kadrosuyla eğitim öğretim alanında hizmet veren özel öğretim kurumudur.