• İşletme Eğitimleri

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi

  • Uzaktan Eğitim

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi ile telif haklarını, tescil süreçlerini, fikrin korunmasını, sanat ürünün korunma hukukunu öğreneceksiniz.

Kurs Detayları

Bir eser ürettiniz ya da harika bir fikir buldunuz. Muhteşem bir ün, muazzam bir para kazandıracak size. Sadece tepkiyi ölçmek için eserinizi sosyal medyada paylaşıyorsunuz. Sabah uyandığınızda televizyonda bomba bir haber! Sizin fikriniz hayata geçirilmiş üstelik başka birinin adıyla. Artık ne ünlenme şansınız kaldı ne de para kazanma, tüm hayalleriniz suya düştü, emekleriniz çöpe gitti… Şöyle de düşünebiliriz, çok sevdiğiniz bir şarkıyı söylediniz ve kendi sosyal medyanıza yüklediniz. Başınıza büyük bir iş açmış olabilir misiniz? Merak etmeyin, tüm bunlar kötü bir kâbustan öteye gidemeyecek. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi ile eserlerinizi, fikir ve üretimlerinizi en iyi şekilde koruma altına alabileceksiniz. Çünkü sizin için Fikir ve Sanat Eserleri Kanuna dair güncel, etkin ve yepyeni bilgiler içeren bir eğitim hazırladık!

Bu eğitimle;

Ürün, eser ve fikirlerinizi koruma altında tutmayı öğrenecek,

Telif kanununu yakından tanıyacak,

Eser sahipliği haklarına hâkim olacaksınız.

 

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Nedir?

 

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku, bilim, edebiyat, müzik ve sinema gibi farklı disiplinlere bağlı eserlerin sahip olduğu hakları güvence altına alan kanunlar bütünüdür. Eserleri üreten ilgili kişilerin eserler üzerinde maddi ve manevi yetkileri bulunur. Kişilerin eser üzerinde sahip olduğu haklara ise telif hakkı denir.

 

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi Nedir?

 

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, fikri bir ürünün hakkının eser sahibine ait olduğunu yasal olarak güvence altına alır. Fikir ve Sanat Eserleri Hakları, hukuk hayatında önemli bir yerdedir. Telif hakları alanında çalışmak isteyen bir hukukçunun bu alanda özel olarak uzmanlaşması gerekir. Tüketim kadar üretimin de çoğaldığı günümüzde, fikir ve ürün çeşitliliği de gün geçtikçe artmaktadır.

Bu kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini üreten eser sahiplerinin fikri ürünleri üzerindeki manevi ve maddi haklarını tespit etmek, korumak, eserden yasalara aykırı şekilde yararlanılması durumunda yaptırımları belirlemek ve eser sahibinin eserden yararlanma şartlarını düzenlemektir. Fikir ve Sanat Eserleri Eğitimi; meydana getirilen yeni, farklı ve özgün içeriklerin haklarının korunma çeşitlerini, eser sahibinin eser üzerindeki söz haklarını, eserin kullanılması durumunda uygulanacak yaptırımları içeren kapsamlı bir eğitim programıdır.

Telif Hakkı Nedir?

 

Yaratılmış bir ürünün haklarının üreten kişiye ait olmasına telif hakkı denir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa bağlı yasalarca, eserin tüm hakları resmi olarak eser sahibine aittir. Telif hakkının amacı, özgün eserlerin, sahibinin izni olmadan çoğaltılması ve kullanılmasının önüne geçmektir. Telif hakkı belirli bir süre geçerlilik taşır. Telif hakkının süresi, eser sahibinin ölümünden itibaren 70 yıldır.

 

Telif hakkı kanununun amacını açıklayan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun birinci maddesi:

 

“Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir.”

 

Hangi Ürünlerin Telif Hakkı Vardır?

 

Düşünce üretimi olan pek çok ürün için telif hakkı başvurusu yapılabilir. Sanat ve edebi eserler, bilgisayar programları ve yazılımlar, buluş ve icatlar telif hakkı için başvuruda bulunulabilecek ürünlerden bazılarıdır. Bir düşünce ürününün eser olarak kabul edilmesi için sahip olması gereken bazı nitelikler bulunur. Bu nitelikler şu şekildedir:

 

  • Sahibine özgü nitelik taşımalıdır.
  • Bir şekle bürünmüş olmalıdır.
  • Sahibinin hususiyetini yansıtmalıdır.
  • Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) sayılan eser türlerinden birisine girmelidir.
  • Ortada fikri bir ürün olmalıdır.

 

Fikri Ürün Nedir?

 

İnsanın fikri emek ve çalışmalarıyla ortaya koyduğu ses, yazı, işaret, resim, cisim ve buna benzer sonuçlara “Fikri Ürün” denir. 

 

Bir Eserin Telif Hakkı Nasıl Alınır?

 

Yaratılan her eser, telif hakları adı altında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında korunur. Yani başka bir deyişle eser ortaya çıktıktan sonra kendiliğinden koruma altına alınır. Bu durumda herhangi bir tescil ve kayıt durumuna gerek yoktur. Ancak eser sahibinin eser üzerinde hak sahibi olduğunu onaylatması için yapılması gereken bazı işlemler bulunur:

 

İsteğe Bağlı Tescil

 

İsteğe bağlı tescilde kişinin kendisi, vekilleri ya da mirasçıları Telif Genel Müdürlüğüne başvurarak eser üzerindeki haklarını resmi hale getirir. Bu tescil türü, eserin sahibi olduğunun ispatı açısından, eser sahibine kolaylık sağlar. 

 

Zorunlu Tescil

 

Sinema, müzik ve bilgisayar oyunu gibi eserlerde tescil zorunluluğu bulunur. Eser, kamuya sunulmadan önce zorunlu kayıt ve tescil işlemleri yapılır. Bu yöntem ile eser sahibi, eser haklarının tümünün kendisine ait olduğunu tescillemiş olur.

 

Noter Başvurusu ile Tescil

 

Eser haklarını noter ile tescil ettirmek diğer yöntemlere oranla daha maliyetlidir. Kişi söz konusu olan eserinin tüm haklarının kendisinde olduğunu beyan eden belgeyi noter tarafından onaylatması ile mümkün olur.

 

İşlenme Eser Nedir?

 

İşlenme eserler, mevcut olan bir fikir/eserden ilham alarak ya da uyarlanarak meydana getirilen ürünlerdir. İşlenme eser, orijinal eserden bağımsız sayılmaz ancak işlenmiş eseri üreten kişinin de eser üzerinde kendi hakları bulunur. 

 

Başlıca İşlenme Eser Türleri Nelerdir?

 

Mevcut olan bir eser üzerinde değişiklik yapıldığında işlenme eser elde edilir. İşlenme eserlerden en önemlileri şunlardır:

 

  • Bir eserin bir dilden başka bir dile çevrilmesi
  • Roman, şiir ya da tiyatro eserlerinin başka bir türe uyarlanması
  • Müzik ya da edebiyat ürünlerinin sinemaya uyarlanması
  • Henüz yayımlanmamış bir eserin yayıma hazır hale getirilmesi
  • Bir bilgisayar programının uyarlanması ya da düzenlemesi

 

 

Boğaziçi Enstitüsü

Boğaziçi Enstitüsü bir uzaktan eğitim kurumu, sizlerin geleceğine şekil veren, kariyerinizi baştan aşağı üstün niteliklerle donatacak bilgileri aktaran, kişisel gelişiminiz için dünya standartlarında hizmet veren bir eğitim yuvasıdır.

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi
Güncel fiyat

399.00 TL

Eğitim Özellikleri
  • Ders 1- ESER VE ESER SAHİPLİĞİ
  • Ders 2- ESER ÜZERİNDEKİ HAKLAR
  • Ders 3- BAĞLANTILI HAKLAR VE DAVALAR

Paylaş

Menü
Eğitimler
Arama
Medya