Boğaziçi Enstitüsünün hazırladığı İleri Seviye İşaret Dili Eğitimi sayesinde engelleri kaldıracaksınız. Eğitimi incelemek için sayfamızı ziyaret edin.
Engelli bireylerin toplum içerisinde yaşadıkları problemler tahmin edilenlerin çok ötesinde. Bir engel türü olan ve çocukluk çaından itibaren görülmeye başlanan işitme engeli, ebeveynler üzerinde de oldukça etkili. Yapılan araştırmalara göre, işitme engelli çocukların ebeveynleri normal işiten çocukların ailelerine nazaran hem daha korumacı, hem daha az cesaretlendirici hem de daha az onaylayıcı. Bu nedenle çocukluk çağından itibaren işitme engeli ile dünyaya gelen ya da doğumun hemen akabinde, 0-2 yaş arasında işitme engeline sahip olan çocukların toplumdan her geçen uzaklaşması da kaçınılmaz.
Çocukluk dönemi depresyonlarına ilişkin terapi almakta güçlük çeken işitme engelli çocuklar hayata daha aktif katılmak için işaret dili eğitimi alırken, toplumun ‘duyan’ kesiminin de onların çabasına eşlik etmesi önem arz eder.
İşaret dili, işitme engelli bireylerin hayata tutunması ve iletişim kurmalarında büyük önem arz eder. İşaret dili alfabesinin ellerle temsil edilmesi aynı zamanda jest, mimik ve beden dilinin kullanılması yoluyla etkili bir iletişim yolu oluşturulan işaret dilinde, evrensel kurallar yoktur. Türk İşaret Dili Alfabesi, Türkiye’ye özgü olan söylem, deyim ve atasözlerini de içerir.
Toplumun her ferdinin olduğu gibi engelli bireylerin de eşit imkânlara sahip olması gelişmişlik kriterleri arasında sayılır. Sosyal devlet anlayışının da temelini oluşturan bu yaklaşımda, engelli bireylerin de sürekli olarak bağımlı olma hali minimum seviyeye indirgenir.
Psiko – sosyal olarak da engelli bireylerin hayatlarına güçlü olarak devam etmelerini sağlayan hizmetler, ‘öteki’ hissetmemelerinin de önüne geçer. Toplumsal yaşamın çağdaşlaşmasında da rol oynayan engelli yaklaşımları, toplumun etkin biçimde bir arada gelişimini de güçlendirir.
Temel düzeyde işaret dili bilen kişiler için önem arz eden İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi, ülkemizde yaşayan üç milyon işitme engelli bireyin toplumda kendisine yer bulmasını sağlar.
İşitme engelli bireylerin kendileri ifade edecek alan bulmasına da imkân tanıyan İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi, günlük yaşamın birçok alanında da fark yaratmanızı kolaylaştırır.
İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi, aynı zamanda önemli konferans ve toplantılarda tercüme yapmanıza da olanak sağlar. İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi’nin ardından siz de Türk İşaret Dili öğretici ve tercümanı olarak görev alabilirsiniz.
İşaret Dili eğitiminin üçüncü seviyesi olarak kabul edilen İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi, alanınızda uzmanlaşmanızda da önemli rol oynar.
Özne, yüklem, fiil, zarf ve sıfat gibi Türk İşaret Dili Eğitimi içerisinde bulunan ana konuların yanı sıra İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi’nde; ön ek ve son ekler, zaman çekimleri, özel, cins, soyut ve somut isimler, tekil ve çoğul isimler, meslekler, trafik işaretleri, yazılı ve sözlü metnin çevirisi, konuşma ve yazı dilinin çevirisi, sunum teknikleri, haber tercümesi, yazılı metinlerin tercüme edilmesi vb. birçok alanda ilerleme sağlayabileceksiniz.
İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi aynı zamanda bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişileri için yapılan mentorluk çalışmalarına da destek sunar. Sanat, spor, edebiyat gibi alanlarda kendileri geliştirmek isteyen işitme engelli bireylere hem tercümanlık hem de eğitmenlik yapmak üzere eğitimi alan kişiler yaşamın birçok alanında hayatı kolaylaştırır.
Özellikle adli kurumlara ilişkin bilgi edinen ve işitme engelli bireylerin sosyal yaşamda kendilerine daha fazla yer bulmasını sağlayan İşaret Dili İleri Seviye sertifikasına sahip olan bireyler, iletişimin önemli bir kademesinde de yer tutar. İşaret Dili İleri Seviye sertifikası, işitme engelli bireylerin okuduklarını anlamlandırmalarına dair zayıflıklarını gidererek işlerini daha kolay halletmelerine de olanak sağlar.
- En az 2 yıllık ya da 4 yıllık fakülte mezunu olanlar,
- İşaret Dili alanında kendini geliştirmek isteyenler,
- Sağlık alanında hizmet verenler,
- Güvenlik alanında hizmet verenler,
- Hizmet sektöründe görev alanlar,
- Spor alanında hizmet verenler,
- Eğitim kurumlarında görev alanlar,
- Satış – pazarlama alanında hizmet sunalar,
- İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi ile bir kariyer olanı yapanlar,
Eğitime katılarak, uzun vadede kişisel gelişimlerine önemli oranda katkı sağlayabilirler.
Dünyanın hemen her yerinde kullanılan dillerde mutlaka yöresel ağız farkları ve kelimelerin kullanım farklıları mevcuttur. Bu nedenle Temel İşaret Dili Eğitimi, Türk İşaret Dili kurallarının genel biçimde uygulandığı eğitim modelidir. Fakat İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi, Türk İşaret Dili’nin (TİD) içerisinde bulunan tüm yöresel farklılıkları da kapsar.
Az ve orta seviye yöresel söylem farklarını içerisinde barındıran İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi, özellikle tercümanlık yapmak isteyenler için bu nedenle önemlidir. Akıcı bir çeviri için gerekli olan ve üçüncül kişileri zor durumda bırakmadan anlaşmayı sağlayan İşaret Dili İleri Seviye Eğitimi aynı zamanda mesleğin tüm kurallarının da bilinmesini sağlar.
Özel ve Devlet kurumlarında yetkili bir tercümanda aranan özellikleri de sağlamanızı kolaylaştıran İleri Derece İşaret Dili Eğitimi’ni çevrimiçi uygulamalardan da kolayca edinebilirsiniz.
Boğaziçi Enstitüsü bir uzaktan eğitim kurumu, sizlerin geleceğine şekil veren, kariyerinizi baştan aşağı üstün niteliklerle donatacak bilgileri aktaran, kişisel gelişiminiz için dünya standartlarında hizmet veren bir eğitim yuvasıdır.